Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Foredrag om Sæby under besættelsen

MAR
04

Foredrag om Sæby under besættelsen


Dato Onsdag d. 4. marts 2020, Kl. 19:00 til kl. 21:00
Sted Strandgade 13, 9300 Sæby
Medvirkende
Lokalhistoriker Hans Gregersen
Foredrag om Sæby under besættelsen

Foredrag om Sæby under besættelsen

I anledning af 75-året for ophøret af den tyske besættelse af Danmark afholdes forskellige arrangementer i Sæby. Det første finder sted onsdag den 4. marts kl. 19.00 i Mariehuset, Strandgade, hvor forfatteren Hans Gregersen vil fortælle om Sæby under besættelsen. Det er en tid, som han har behandlet i flere bøger, bl.a. ’Fæstning Frederikshavn’ og ’Besættelsesdage – Sæby 1940-1947’.

Årene 1940-45 var en både anderledes og besværlig tid præget af isvintre, mørklægning, tyske soldater i gadebilledet, rationering og varemangel. På overfladen adskilte livet i den lille nordjyske købstad sig ikke fra så mange andre danske provinsbyer, men i det skjulte var Sæby udgangspunkt for en meget vigtig flugtrute mellem Jylland og det neutrale Sverige. Bag flugtruten stod en række sæbynitter og frederikshavnere. Den var i drift fra efteråret 1943 og frem til januar 1945, hvor Gestapo slog til.

Foruden historien om flugtruten vil Hans Gregersen i sit foredrag fortælle om hverdagslivet, lokale sabotageaktioner, den tyske tilstedeværelse i og omkring Sæby og den urolige sommer i 1943.

Alle er hjerteligt velkomne til denne spændende aften.